Forum

Teme iz struke

Samo logirani članovi Komore mogu objavljivati postove.

Teme iz struke » Krovni lim kao sustav hvataljki?

Stranica: 1 , 2 Na kraj
Autor Tema: Krovni lim kao sustav hvataljki? 11791 pregleda
 • Danijel Fridl
  Avatar
  Član komore
  4 postova

  Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Krovni limovi se mogu iskoristiti kao prirodni dio sustava hvataljki, ako posjeduje najmanju debljinu prema normi te ako su limovi vodljivo povezani jedni sa drugima.

  Dali to znači da u slučaju da imamo sendvič panel ili trapezni lim na krovu ne moramo izvoditi/projektirati hvataljke?

  Na jednom predavanju mi je prošlo kroz uho da ako imamo lim (Fe) debljine 2 mm da tada ne moramo izvoditi/projektirati hvataljke na krovu. Pošto je u 99% slučajeva krovni lim tanji od 2 mm ispada da uvijek moramo izvoditi hvataljke, a krovni lim može poslužiti samo kao dio sustava hvataljki.

  Molio bih da se uključite u raspravu na tu temu...

 • Ivan Đurđević
  Avatar
  Član komore
  46 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Nije 2 mm nego 0,5 mm. Što se tiče korištenja sendvič krovova kao hvataljke moraš osigurati galvansku vezu između sendvič traka ( budući da se izvode najčešće kao trake ). Na to galvansko spajanje danas najviše viču građevinci jer im uvijek krovovi cure baš na tom mjestu. ja do sada u večini slučajeva nisam uspio nači kod proivođača tih sendviča spojeve baš za tu namjenu. Moja praksa u zadnje vrijeme da stavim žičani ili trakasti kavez kao i na klasičan krov.
  Uglavnom meni je uvijek bio najveći problem galvanska veza koja zadovoljava norme.

 • Janko Artuković
  Avatar
  Član komore
  64 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Da točno je da zadovoljava debljina od 0,5 mm. Podatak koji Vam je ostao u glavi od 2, 3... 5 mm je deblinja lima na kojoj ne bi trebala nastati oštećenja kod udara groma. Na limovima debljine 0,5 mm kod kod udara groma nastaju znatna oštećenja i procurivanja pa Norma kaže da se isti mogu koristiti ako je prihvatljivo da nastanu ovakove štete.
  U uvodnom dijelu norme piše da se oko sustava zaštite od munje trebaju dogovoriti struke (arhitekta, građevinac, strojar i mi), ali nakon više pokušaja sam odustao. Svi su GLUHI. Stoga se slažem s kolegom Đurđevićem, opalite po panelu kao da ga nema, a uz to izračunajte nadvišenje (hvataljke) kako Vam grom ni u kojem slučaju ne bi prvo udario u panel već u hvataljku (to je cca 60 cm za raster 10x10 m i LPS III.
  Ja često radim hladnjače i stalno to tako rješavam.
  Ne zaboravite da je podkonstrukcija (obično) čelična i da trebate krovnu hvataljku i podkonstrukciju često povezati sa vodotjesnim spojem!

 • Neven Hrvatin
  Avatar
  Član komore
  1 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Kažete da panel posmatramo kao da ga nema. Zar on nije metalna masa za koju također treba izvesti izjednačenje potencijala? Znači u svakom slučaju je potrebno galvansko povezivanje krovnih panela.

 • Zdravko Pilek
  Avatar
  Član komore
  6 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  U vezi navedene problematike moja dosadašnja saznanja su:
  Pitanje je na kakove nosače postavljate hvataljke. Ukoliko su to klasični metalni nosači, tada vam razmak nije bitan kada ćete preko nosača dovesti potencijal na krovnu plohu. Ukoliko hvataljke postavljate na izolirane nosače, tada je bitan sigurnosni razmak i kada ga postignete sve što senalazi ispod hvataljki je izolirano i ne smije se spajati s uzemljivačem. Znači od hvataljki do uzemljivača potrebno se držati sigurnosnog razmaka.
  Ukoliko se navedeni metalni pokrov koristi kao prirodna sastavnica sustava tada je potrebno mjerenjem utvriditi glavansku povezanost između dvju streha, te ukoliko je ona manja od 1 (2) Ohma tada pokrov zadovoljava uvjete norme, osim u slučaju koji je već naveden, a to je procurivanje.
  Tema je interesantna i evo prilike za obradu na danima ovlaštenih inženjera.

 • Janko Artuković
  Avatar
  Član komore
  64 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  U svakom slučaju limeni pokrov treba povezati na sustav zaštiote od munje, ali ako nisu prihvatljive štete onda on NE SMIJE biti hvataljka tj. munja ne udara u limeni pokrov već stršeću hvataljku i time ne oštećuje krov (a što je povelika rupa u slučaju direktnog udara). Vrlo teško bi bilo postići sigurnosni razmak i ne povezati limeni krov sa hvataljkama...
  Dakle odgovor kolegi je da je najelegantnije koristiti tipske metalne nosače koji odmah služe kao izjednačenje potencijala tj povezivanje krova i hvataljke. Poanta je da se udar groma primi u hvataljku, a struja rasprši na što više smjerova i time skinu prenaponi (jer se smanji di/dt).

  Svakao da je ovo tema za obradu, samo se čeka žrtva koja će to odraditi

 • Goran Mišerda
  Avatar
  Član komore
  5 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Krovni limovi su obično plastificirani i kao takvi ne mogu biti hvataljke.

 • Janko Artuković
  Avatar
  Član komore
  64 postova

  Re: Krovni lim kao sustav hvataljki? Link to this post

  Prema novoj normi, bojani, plastificirani limovi mogu biti hvataljke, ali uz teškoće oko povezivanja i uz uvjet da su štete radi udara u isti prihvatljive!

    11791 pregleda
Na vrh

Trenutno online: Nema nikog online.

Zadnji registrirani član: Darko Podravec

Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti moju prijavu

Zaboravili ste lozinku?
Osobni podaci:
 • Broj logiranja na Moj HKIE:
Promjena lozinke

Kalendar događanja i najava

Anketa nije aktivna, pogledajte arhivu završenih anketa